Circle of life
Wandelende takken leven over het algemeen ongeveer een jaar. Doorheen hun leven vervellen ze een paar keer en komen ze in een nieuwe levensfase. Ik som hier de meest belangrijke op.
1: Nimfje: Zodra ze uit hun eitje gekropen zijn spreken we van een nimfje. Ze zijn meestal 5-10 keer kleiner dan hun volwassen variant. Na hun eerste vervelling spreken we niet meer van een nimfje.
2: Tussenfasen: Deze fase bestaat niet echt bij deze naam, maar ik doe het om duidelijk te maken dat er nog een paar vervellingen zijn tussen de eerste en de voorlaatste vervelling. Het hangt van soort tot soort af hoeveel.
3: Subvolwassen: De wandelende takken zijn nu redelijk zeker van hun leven (hoe ouder, hoe meer overlevingskans). Ze hebben nog één laatste vervelling te gaan. De aan de oksels krijgen de voorpoten soms al wat kleur.
4: Volwassen: De wandelende tak groeit niet meer en vervelt dus ook niet meer. Deze fase duurt het langst. Na ongeveer een jaar geleefd te hebben sterven ze. Bij de oksels zijn de voorpoten felrood gekleurd. Het vrouwtje legt vanaf nu iedere dag 4 eitjes.



Verschillende varianten
Er zijn meer dan 300 soorten wandelende takken. Sommigen bijten of slaan, anderen hebben dan weer knalroze vleugels. De meest geschikte wandelende tak voor beginners is de Indische wandelende tak (PSG 1). De meeste foto's op deze website zijn ook van hem. Zij zijn heel makkelijk te verzorgen, maar er zijn andere soorten die veel vereisten hebben en absoluut niet geschikt zijn voor beginnende wandelende takkenhouders.
Maak jouw eigen website met JouwWeb