Er zijn verschillende mogelijkheden om je wandelende takken te huisvesten. Van een plastieken doos tot een terrarium, het kan allemaal. Toch is het niet aangeraden een wandelende tak zomaar los door de kamer te laten lopen zonder vaste verblijfplaats, spinnen zullen in je huisdier niet meer dan een lekker hapje zien en er is niets eetbaars in huis aanwezig. Ze zullen bovendien uitdrogen door een te lage luchtvochtigheid (zeker in de winter, door de verwarming!). Om luchtvochtigheid te behouden of te verhogen, kun je iedere avond een plantenspriet gebruiken (niet met kraantjeswater, enkel gedemineraliseerd water). Wanneer de luchtvochtigheid te hoog is (bv. na een zomerse stortbui) kan je het deksel of het deurtje van de kooi even open laten. Span er eventueel muggengaas voor. Op deze pagina bespreek ik de verschillende manieren om je wandelende takken te huisvesten, maar ook voorzieningen zoals ondergrond en dergelijke. 

1: Terrarium

Dit is eigenlijk de meest luxueuze verblijfplaats voor je wandelende takken. Het is van glas en bevat één of meerdere verluchtingsstroken en de nimfjes (baby's) kunnen er maar moeilijk uit ontsnappen. Ik plaatste nog een losse tweede, zelfgemaakte verluchtingsstrook (zie foto). Er zijn twee openingssystemen: het glas dat je naar boven schuift (zoals bij een rolluik) en het glas dat u opendoet (net als bij een deur), ook zien we wel eens glas dat je opzij schuift (zoals bij een schuifdeur). Het nadeel aan het glas dat je opzij schuift en het glas dat je naar boven trekt is dat als er op dat moment een wandelende tak op dat glas zit, het zeer moeilijk wordt het glas nog naar boven te halen zonder dat je tak verwond geraakt. Het nadeel aan de deurtjes van glas is dat er soms kieren ontstaan waardoor de nimfjes ontsnappen.

2: Fauna box/ faunarium

Hierin bestaan verschillende maten. Het gaat van erg klein tot heel groot. Ik heb ongeveer beide uiterste maten. De regel is dat het verblijf minstens drie keer zo groot en twee keet zo lang moet zijn als de grootste tak die je er in wil huisvesten. Bedenk wel dat de meeste nimfjes rond de 1 cm lang zijn, maar uitgroeien tot volwassenen van 10 cm. Die regel geldt trouwens niet alleen voor de fauna box, maar voor alle verblijven. Het grote voordeel aan de fauna box is dat je niet met irritante openingssystemen zit maar ook hier is weer een groot nadeel: de verluchtingsgaatjes. Die zitten vrijwel altijd in het deksel, daar waar de wandelende takken ook graag zitten. En nu komt het: Je nimfjes kruipen er moeiteloos doorheen. Maar ook hier is muggengaas weer de grote redder.

 

3: Eigen doos

Dit is een prima oplossing voor mensen met een klein budget. Ik vind ze persoonlijk zelfs beter dan de fauna box, omdat je hier je verluchtingsgaten gewoon in prikt en klaar. Je nimfjes ontsnappen nooit meer! Wel belangrijk is dat je het doet in een doorzichtige kunststof bak en niet in een kartonnen doos waar nog restjes lijm of chemische stoffen achterblijven. Jouw wandelende takken zullen hier ongetwijfeld een toffe thuis vinden!

Schoonmaken van het verblijf

Maak je verblijf minstens één keer per maand schoon, maar als het vies wordt, doe je het vroeger. Voedselplanten vervang je (als je ze water geeft) om de twee weken, anders om de week. Water geven kan op twee manieren (zie afbeeldingen). Het nadeel van een pot met water is dat er takken zullen verdrinken dus je doet dit beter niet.  Schoonmaken houdt in: de kakjes verwijderen, eitjes rapen, bodembedekking vervangen, met een schotelvod schoonmaken en voedselplanten vervangen. Tijdens het schoonmaken plaats je de wandelende takken in een aparte bak.

In deze video maak ik een verblijf schoon: https://www.youtube.com/watch?v=Q1Dm6LAurMg

Inrichting

Je moet je verblijf uiteraard inrichten met onbeperkt voedselplanten, een bakje water is niet nodig. Verder zijn er weinig vereisten, buiten een achterwand en bodembedekking. Een achterwand is noodzakelijk om de dieren een gevoel van rust te geven. Verder kan je het verblijf inrichten met accessoires zoals bv. een tempel. Je kan eventueel een hygrometer aanschaffen om de luchtvochtigheid te meten (60- 80 %), en een thermometer om temperatuur te meten (ideaal: 20- 28°C)

Ondergrond

Er zijn verschillende ondergronden geschikt voor wandelende takken: zand, bark, humus, potgrond die niet bemest is. Zo belangrijk is het niet, want je dier zal zelden of nooit over de grond lopen. Maar als hij valt, vind hij het niet zo fijn om in los zand terecht te komen. Daar heeft hij weinig grip en zakt hij steeds weg. Het zal hem veel moeite kosten terug op zijn geliefde planten terecht te komen. De val breken is geen goed argument omdat bij wandelende takken het skelet langs de buitenkant zit. Persoonlijk vind ik krantenpapier het best, omdat je makkelijk eitjes kunt rapen en als het dier valt kan hij simpel weer naar boven.